njursten

Skrivet den 2009-04-25 @ 21:06:09

Gårdagen började med att jag öppnade butiken 10:00.
Kände mig helt ok. Skulle jobba själv till 12:15 då Linda skull göra mig sällskap.
Började montera en trädgårdsmöbel och blev plötsligt extremt varm. Tog av mig min jobbarskjorta och stod bara i linne. Fortfarande olidligt varm. Riktigt obekvämt. Gick ut och ställde mig utanför butiken en liten stund.

Väl inne fortsatte jag att montera möbeln. Började känna mig riktigt konstig. Fick ont i ena njuren. Det var som en kniv i ryggen och jag kippade efter andan vilket gjorde att det gjorde ännu ondare.....
Lyckades ta mig till kassan och vände uppochner på en papperskorg som jag satte mig på. (Fick senare höra att jag rört till det ordentligt bakom kassan....)
Samtidigt som det gjorde SJUKT ont i ryggen så kändes det som att minsta lilla rörelse jag gjorde så skulle jag få nackspärr. Det drog i ena sidan av nacken varje gång jag rörde mig.
Satt där en stund och fick i mig lite vatten.

10:30 skickade jag ett sms till Linda som skulle börja 12:15 om hon kunde komma så fort som möjligt för att jag hade så ont att jag nästan svimmat. Fick svar att hon skulle komma så fort som möjligt.

Det gjorde så SJUUUKT ont att jag trodde jag skulle bli förlamad.
Några minuter senare vaknar jag på golvet i lunchrummet (ca 100m från kassan).

Jag har inget minne av att jag tagit mig dit.....
Vaknade till på golvet kramandes en filt. ONT ONT ONT ! ! ! Sjublöt av svett. Höger arm var helt borta. (ja den fanns på kroppen men var helt avdomnad).
Fick iväg ett sms till Thomas att han skulle hämta mig och ta mig till Akuten.
Skickade ett sms till Lina också (som bor nära) att hon skulle komma så fort som möjligt för butiken var tom och jag kunde inte röra mig.

Frustrationen att höra kunder stå i kassan och knacka och ropa på personal och jag själv inte kunde röra mig var fullkomlig. Efter några minuter kom en kund ut på lagret och ropade på personal. Hon såg mig sittandes på stolen i lunchrummet med pannan på bordet, oförmögen att komma upp. Jag sa att någon annan var på väg och att jag inte kunde komma upp ur stolen. Vad tror ni hon gjorde ?
Gick därifrån.......


Så ..... där satt jag...... Hela kroppen skakade. Kunde....alltså KUNDE INTE komma upp ur stolen, så ont gjorde det. Orolig över vad det kunde vara höll jag nästan på att svimma igen. Var ALLDELES genomblöt av svett. Trodde fortfarande att  jag höll på att bli förlamad.

Lina ringde mig på en gång och hon hörde mig knappt i telefonen för det gjorde så ont när jag andades/pratade. Hon var på plats inom 3 minuter ! ! ! Helt underbart.
Haha, det första jag gjorde när Lina kom var att be henne ta kassan för att det var kunder som väntade.
(Vad plikttrogen man är.....)
Thomas kom ca 5 minuter efter Lina. Linda kom strax därefter men då hade jag & Thomas redan åkt till Akuten.

Väl framme på sjukhuset hade den värsta smärtan försvunnit och jag kände mig bara mör och jättetrött.
Fick ett eget litet rum där jag kunde använda mobiltelefon så jag kunde sms:a med kollegorna Linda & Lina och såklart Thomas.

Fick träffa den ena efter den andra JÄTTETREVLIGA sköterskor och trevlig doktor med.

Det blev undersökning, urinprov, blodprov och EKG eftersom jag tappat känseln i ena armen och svimmat.


De konstaterade snart att det rörde sig om en Njustensanfall och jag fick Diklo att ta ifall det händer igen.
Ska på UROGRAFI (röntgen) om ett par veckor för att se ifall någon sten sitter fast nånstans där inne.

Medan jag satt och väntade på provresultaten kollade jag igenom mina sms som jag skickat innan jag fick hjälp och hälften av dem var extremt felstavade och jag hade skickat samma sms flera gånger till olika personer.

För er som undrar...liksom jag.... =

Urinen innehåller normalt olika salter. Om saltkoncentrationen blir för hög kan det bildas kristaller som kallas njursten. Är stenarna riktigt små spolas de ut med urinen och ger inga besvär, är de större kan de fastna i urinledaren och stoppa urinflödet.

Om hindret finns kvar kan inte urinen passera. Då blir njurbäckenet, som är urinledarens första del, snart utspänt. Trycket ökar i njuren och det börjar göra ont. Tryckökningen kan skada njuren. Görs inget åt besvären kan de till slut bli livshotande. Varannan person som har haft njursten får en ny sten inom tio år.

 

Symtom

Vanliga symtom vid njursten är att

  • man får en stark smärta som känns värst i sidan eller ryggen på den sida där stenen sitter, smärtan kan stråla ner mot underlivet eller ljumsken
  • smärtan brukar vara skärande men den kan också vara dov
  • man känner sig uppblåst i magen.

Man kan få feber eftersom en sten i urinledaren kan göra att en infektion uppstår i njurbäckenet.

Har man haft njurstensbesvär tidigare och känner igen symtomen kan man pröva att själv lindra besvären med receptfri smärtstillande medicin. Om inte det hjälper kan man behöva starkare smärtstillande läkemedel. Är njurstenen mindre än fem millimeter brukar njurstensanfallet gå över på ett par timmar så att man kan kissa ut stenen.

BEHANDLING

När njurstenen är stor måste den tas bort. Det vanligaste är att man får så kallad stötvågsbehandling som finns på vissa sjukhus. Det innebär att stenen krossas med hjälp av en apparat som avger tryckvågor. Efter det kan man oftast kissa ut flisorna. Om stenen är för stor för sådan behandling måste den opereras bort.


Efter att ha pratat med olika doktorer och sköterskor och en handfull andra människor som haft njursten så jämförs smärtan tydligen med att föda barn.....

Efter min gastkramande förlossning med Kieron så kan jag ju inte riktigt hålla med, men nära var det väl ...kanske.........


Kommentarer

Postat av: Ann-Louise [En bulle ur ugnen]

sväljer hårt Avdomnad arm? Samma smärta som att föda barn? Njursten? sväljer hårt igenMen gumman! Jisses! Vilken pärs. Din stackare.

Skickar en miljon kramar.

Postat av: Cecilia

OJ! vilken mardröm och fantastiskt vad hjälpsamma vissa människor är???? Hur tänker de egentligen? Hoppas allt går bra och att du i alla fall slipper ett sånt anfall igen.

Postat av: Lillan

STACKARS!Det gör så förbannat ont med njursten! I know! Haft det några gånger! Första gången var jag övertygad att jag skulle dö!

Postat av: Katarina

Oj, vad läskigt.. Hoppas du känner dig lite bättre nu!

Postat av: Johanna

Men himmel:S!

Det är ingen piece of cake med njursten... Hoppas allt nu löser sig SNABBT... (Svärmor har "bråkat" med sina stenar i över ett år).Många kramar

Postat av: Petra

Men herregud!!! Usch vad hemskt! Hoppas allt är över nu i alla fall.. Eller är det fortasättning följer? sväljer oroligt STOR kram från Götet!

Postat av: jeanette

Men stackare vad du råkar ut för...tänker på dig och krya på dig! Frida hälsar oxå. Kram jeanette

Postat av: Maria S

Aj aj. Jo jag har haft det några gånger med. Första gången när jag var i 9:e månaden med Molly.

Det är ju nåt man inte önskar ens sin värstvärsta fiende.

Hoppas att du mår lite bättre och ett tips:

drick 2-3 liter vatten varje dag.

Undvik större mängder C-vitamin.

*Byt till Rött the och undvik både svarta och gröna the´er samt kaffe. De innehåller oxalsyra som är en stenbildare. Andra saker att undvika finns oxå. Googla på sjukvårdsrådgivningen eller nätet i allmänhet..

Sen kan du oxå googla på nätet om diverse kurer som faktiskt hjälper..KRAM

Postat av: Lilla Fröken

Vad hemskt tråkigt att du råkade ut för det här. Det lät verkligen som en jobbig händelse. Hur mår du nu då? Krya på dig! Kram!

Postat av: MissyElliot

Usch, jag vet precis vad du går igenom. hade ju det också för inte så länge sedan och jag trodde att jag skulle kola av!

Hoppas att det är bättre nu och att de inte hittar fler stenar på undersökningen...

kramiz

Postat av: Hedda :)

Hej, jag heter Hedda och går i åttan.

Vi ska ha ett föredrag om njursten och din historia är väldigt inspererande, skulle jag kunna få använda den lite som ett exempel (behöver inte använda namn) :) Tack i så fall och ha det bra ;)(kan svara här), eller e-post ;)

Postat av: Helena

Tjenare Hedda. Jamen visst går det bra ! Kör bara ! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback